ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι επαγγελματίες που προμηθεύτηκαν POS αλλά «ξέχασαν» να τα χρησιμοποιήσουν

pos

Σε βαθιά αχρηστία έχουν πέσει από πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες POS (τερματικά πληρωμής με κάρτες) από τους κατόχους τους  ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες παρά την υποχρέωση που ανέλαβαν το 2017  να τα αποκτήσουν και να τα χρησιμοποιούν στις  συναλλαγές  τους με πελάτες τους .

Οι συνήθεις ύποπτοι κλάδοι επαγγελματιών για φοροδιαφυγή (δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κλπ) παρά την εκτεταμένη, από το 2015, χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να αδιαφορούν αρνούμενοι να  πληρωθούν, παρότι απέκτησαν υποχρεωτικά POS, με πλαστικό χρήμα από τους πελάτες τους η ακόμη το κάνουν σε συνεννόηση μαζί τους μειώνοντας το ποσό που θα πλήρωναν μαζί με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου  Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας αρκετοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες συμμετέχουν ελάχιστα έως μηδενικά στο συνολικό τζίρο  των 23 δισ. ευρώ που κατέγραψε  η χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών καθώς η  συμμετοχή τους μετά βίας φτάνει το 1,1%, ενώ σε αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών μόλις 0,5%.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, για δραστηριότητες  επαγγελματικών κλάδων που χαρακτηρίζονται ως «μετρίου και υψηλού ρίσκου» αναφορικά με την συνεισφορά τους στη φοροδιαφυγή. Ετερο παράδειγμα  στην περιορισμένη χρήση των POS ο  κλάδος εστίασης και ποτών. Σε επίπεδο ηλεκτρονικών συναλλαγών αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,2% του τζίρου με πλαστικό χρήμα και το 6,2% επί του αριθμού των συναλλαγών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κλάδο κατασκευές/συντήρηση, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 4,9% επί του τζίρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών και το 3,8% επί του αριθμού των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ,εκτεταμένη είναι η χρήση των POS στους χαρακτηριζόμενους ως κλάδους «χαμηλού ρίσκου» για φοροδιαφυγή, όπως Σούπερ Μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, λιανεμπόριο κλπ καθώς αντιπροσωπεύουν το 85% του τζίρου των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Θα γλιτώναμε τον ΕΝΦΙΑ αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πλαστικό χρήμα
Απόδειξη ότι αυξάνονται τα δημόσια έσοδα (ΦΠΑ κλπ) λόγω της χρήσης του πλαστικού χρήματος αποτελεί το γεγονός ότι λόγω της διείσδυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 50%. Ωστόσο παραμένουμε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συχνότητα χρήσης του πλαστικού χρήματος καταλαμβάνοντας την 7η χειρότερη θέση στον πίνακα κατάταξης καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ως αξία στο σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης αντιπροσωπεύουν το 20,1% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε -28 είναι 34,9%. Αν από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόμαστε  πετυχαίναμε να πιάσουμε  το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κέρδος για τα δημόσια ταμεία θα ήταν 3,3 δισ. ευρώ ετησίως, όταν ο ΕΝΦΙΑ αποφέρει μόλις 2,65 δις ευρώ.

Οι συνήθεις ύποπτοι αρνούνται τα POS, λέει και η Συνομοσπονδία Εμπορίου
Σύμφωνα με ανάλογη έρευνα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος  της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, περίπου 200.000 τερματικά (POS) σε σύνολο 650.000 έχουν περιπέσει σε αχρηστία  καθώς ούτε οι επαγγελματίες κάτοχοί τους τα χρησιμοποιούν, αλλά ούτε και οι πελάτες τους δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται με πλαστικό χρήμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω το 90% των δικηγόρων και των μηχανικών να μην έχει χρησιμοποιήσει πέρυσι καθόλου το POS που απέκτησε, όπως επίσης το 80% των ηλεκτρολόγων, ο 70% των λογιστών και το 38% των γιατρών. Από την άλλη οι ελάχιστοι επαγγελματίες από τους παραπάνω που το χρησιμοποίησαν το έπραξαν ελάχιστα και για χαμηλού ύψους συναλλαγές με πελάτες τους.

Οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν τα POS  επικαλούμενοι στους πελάτες τους τη χρέωση που επιβάλουν οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή (0,6%-0,8%) αλλά και τον υψηλό ΦΠΑ που θα κληθούν να πληρώσουν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να εκδώσουν απόδειξη συνεχίζοντας να κερδοσκοπούν και να εμφανίζουν στην εφορία ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, ενώ από την άλλη και οι πελάτες συναινούν ώστε να αποφύγουν την πληρωμή ΦΠΑ ύψους 24%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών η άρνηση εφαρμογής των POS.  ίσως οδηγήσει φέτος σε χαμηλότερο τζίρο με πλαστικό χρήμα από ότι πέρυσι που είχε φτάσει τα 23 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Οικονομία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video